Liberaal plant vlag op Cremlin “Europa moet een strategisch partnerschap met Rusland afsluiten”

Brieuc Van Damme, 6e op de Europese lijst van Open Vld, heeft in de nacht van maandag op dinsdag zijn campagne T-shirt aan een vlaggenmast op het stadhuis van Aalter gehesen. De jonge liberaal wil met deze ludieke actie het verdeelde en zwakke buitenlands beleid van Europa tegenover de Russische interventie in Oekraïne aan de kaak stellen.

Het stadhuis van Aalter wordt ook wel eens schertsend het Cremlin genoemd, een woordspeling op het Russische Kremlin omwille van titelvoerend burgemeester Pieter De Crem en de massieve, Soviet-aandoende architectuur van het gebouw. Het Kremlin is de zetel van de regering van de Russische Federatie en vroeger van de Sovjet-Unie.

Brieuc Van Damme: “Door mijn vlag te planten op ‘het Cremlin’  wil ik tonen dat we meer durf, daadkracht en eenheid moeten tonen tegenover het beleid van Rusland in Oekraïne. Europa en de rest van de wereld laten toe dat Rusland een buurland van Europa binnenvalt en deels annexeert. Daarmee schendt Rusland de internationale rechtspraak en het charter van de Verenigde Naties. En hoe reageerde Europa? Door met 28 tongen te spreken. De sancties tegenover Russische tweederangsoligarchen zijn een lachertje. Hoe zwakker we nu optreden, hoe moeilijker het de volgende keer wordt op een vreedzame manier geloofwaardig te zijn.”

Brieuc Van Damme: “We moeten terugslaan. Niet door Rusland binnen te vallen en het echte Kremlin in Moskou te veroveren zoals ik gisterennacht symbolisch met het Aalterse Cremlin heb gedaan. Wel door op korte termijn meer durf en eenheid in het Europese buitenlands beleid te tonen, en op lange termijn werk te maken van een strategische Europese aanpak.  Dat begint bij een strategisch partnerschap met Rusland gebaseerd op duidelijke afspraken en wederzijds respect voor elkaars waarden en gevoeligheden. Daarnaast moet er een gemeenschappelijk defensiebeleid en Europees leger komen zodat we weer een onafhankelijke speler worden op gebied van internationale veiligheid. Vandaag is vooral het Europese gedweep met de NATO een doorn in het oog van de Russen. Daar ligt deels de verklaring voor hun gefrustreerde reacties naar aanleiding van de Oekraïense crisis. Door een gezamenlijk energiebeleid kunnen we onze energie-onafhankelijkheid stap per stap terugwinnen.  Tot slot moeten we investeren in het Europese nabuurschapsbeleid, onder andere in Oekraïne. Niet enkel op papier, maar ook op het terrein. Kortom, we moeten het groots zien voor Europa, niet toevallig de slogan van mijn campagne die op het gehesen T-shirt prijkte.”

Over de gevolgen van zijn actie maakt de jonge liberaal zich niet te veel zorgen. “Ik besef dat een vlag planten op een stadhuis in het midden van de nacht op het randje is. Maar ik denk wel dat Pieter De Crem over voldoende humor en relativeringsvermogen beschikt om deze ludieke verkiezingsstunt te kunnen plaatsen. Het is ook niet persoonlijk bedoeld. Er staat nu eenmaal slechts één Kremlin waar mijn actie had kunnen slagen, en dat is in Aalter.”

Meer informatie?

Brieuc Van Damme

www.brieucvandamme.be

brieuc.vandamme@gmail.com – 0495 51 33 71