Liberale recepten om sociale dumping aan te pakken (Krant van West-Vlaanderen)

2014/05/13 - Krant Van West-Vlaanderen - Liberale recepten om sociale dumping aan te pakken

10 jaar na de Europese uitbreiding naar Oost-Europa zien we dat de levensstandaard er die van de Zuid-Europese landen heeft voorbijgestoken. Sociale dumping in een eengemaakte Europese markt zal met andere woorden wegdeemsteren.

Maar sociale dumping bestaat nog en het schaadt de competitiviteit van de West-Vlaamse bedrijven en ondergraaft ons sociaal model. Eigenlijk gaat het hier over oneerlijke concurrentie en fraude die ons land jobs en welvaart kosten. We zijn duidelijk: sociale dumping moet aangepakt worden.

Hoe? Door de inspectiediensten over de landsgrenzen heen beter te laten samenwerken. De federale regering heeft de voorbije 2 jaar een aantal maatregelen doorgevoerd (hoofdelijke aansprakelijkheid bij sociale dumping, aanpak van de schijnzelfstandigen, werfregistratie etc.). Het is aan de volgende regering om de pakkans te vergroten zonder de hardwerkende ondernemers lastig te vallen met een batterij nieuwe verplichtingen. Laat garnalen vangen over aan onze paardenvissers. Inspectiediensten moeten dieper in zee de grote vissen pakken.

België voerde ook als 1e land de elektronische Limosa-registratie voor buitenlandse werknemers in. Nu denkt Europa er aan dit systeem naar alle lidstaten te veralgemenen. Zo zullen we gedetacheerde werknemers beter kunnen opvolgen en controleren. Vaak komen de beste oplossingen uit de sector zelf. Het voorstel om met een uniforme bouwbadge te werken op alle Belgische werven is interessant. Tot slot zal de 10 miljard euro lastenverlaging die Open Vld voorstelt de loonhandicap en dus het risico op sociale dumping tegengaan.